4.4 Mecanismes de manteniment del poder


El manteniment del poder:

Un dels mecanismes de manteniment del poder és limitar i manipular la informació: la informació és PODER!

Limitació i manipulació de la informació
Set monjos de la trapa de nacionalitat francesa (...) segrestats el març de 1996 pel Grup Islàmic Armat (GIA) [Argèlia], van ser trobats morts i decapitats. La versió oficial sempre va culpar al terrorisme islàmic islamista. (...)
Segons el general francès (...), un alt oficial de l’exèrcit argelí li va confessar poc després del succés que els veritables autors de la mort dels monjos eren militars argelins, els qual haurien disparat sobre ells per error des de dos helicòpters. Aquest font (...) sosté que els dos helicòpters (...) a l’aterrar van descobrir que entre les víctimes hi havia els segrestats. D’acord amb aquesta versió, els monjos haurien estat decapitats per ocultar proves.
Tot indica que Alger i París es van posar d’acord per tapar l’assumpte.(...) “No hi va haver seguiment, tothom va observar el black-out demanat per l’ambaixador”.(...)
És la segona vegada en menys d’un mes que es destapa a França el suposat emmascarament, per raons d’Estat, d’un atemptat atribuït al terrorisme islamista.
Lluís Uría, Un error decapitado, La Vanguardia 7-07-2009.


És fàcil no dir la veritat
En política, com en el futbol i en el periodisme, hi ha moltes maneres de no dir la veritat. Unes vegades es menteix sabent-ho, des del convenciment que el que es diu és precisament el que vol sentir la parròquia. I en altres ocasions es diuen veritats a mitges o s'és econòmic amb la veritat, que és una manera de no deixar anar tot el que se sap. Les mentides gaudeixen de bona salut en els temps moderns. (...)
Algunes de les grans mentides han estat desmentides, encara que més aviat tard que aviat. Passat un temps es va saber que Vietnam del Nord no va atacar l'estiu de 1964 un vaixell nord-americà en el golf de Tonkin. Però l'incident, denunciat per la Casa Blanca, va permetre a Lyndon Johnson desencadenar l'escalada ilitar. I a propòsit de l'escàndol Iran-Contra, Ronald Reagan va dir que si algú filtrava a la premsa quelcom que desmentis la seva versió el penjaria "pels dits davant de la Casa Blanca" (...). George W. Bush no va ser diferent, segons va demostrar amb la invasió d'Iraq, però, com Aznar, va ser un cas apart. Dotat de conviccions que va confondre amb la veritat, va actuar convençut d'haver assolit l'impossible: que la realitat s'adaptés a les seves conviccions.
(...) Ara, la desinformació s'ha convertit en el cinquè poder (...). I el darrer desembre, Netanahu va llençar una idea per fer front als crítics. Segons 'The Guardian', va propusar "deslegitimar als deslegitimadors". (...)
Xavier Batalla, Campañas, La Vanguardia 14-03-2010.


Intent de blanquejar la dura realitat
El Ministeri de Medi Ambient ha frenat l'emissió a TVE d'una sèrie sobre la costa encomanada per Cristina Narbona. Les discrepàncies sobre alguns dels continguts han provocat el bloqueig. El Ministeri va admetre que ha sol·licitat la "supressió de 2 minuts d'un capítol de 45 minuts, en els quals es venia a afirmar que el problema del litoral era la corrupció urbanística generalitzada". Però el responsable de la sèrie, el catedràtic de costes Miguel Ángel Losada, refusa retirar el fragment més polèmic.
El Ministeri va indicar que ni censurava ni vetava la sèrie, i que ni molt menys posava en qüestió la seva emissió. L'únic que ha perseguit, va dir, era corregir "dades no fiables" (...).Però més enllà de les imprecisions, el capítol 12, el que carrega contra la corrupció, ha aixecat ampolles: "La costa concentra una part substancial dels delictes contra el medi ambient i l'urbanisme, de vivendes il·legals i de sentències de demolició. Darrera d'això s'amaga la complicitat social amb la corrupció urbanística, que es manifesta per la connivència d'alguns funcionaris, càrrecs públics, professionals i empreses de subministrament", diu el narrador. Segons va avançar 'El País' ahir, el Ministeri ha demanat que es suprimeixin els dos minuts a l'estimar que la degradació del litoral respon a un conjunt de causes: "herència d'un model econòmic desenvolupista, una nul·la o mala planificació urbanística i un excés d'edificabilitat", mentre que l'especulació urbanística i la corrupció són "una realitat que afecta no només en zones de la costa espanyola sinó també a diferents llocs de la geografia", diu el comunicat.
Barcelona. Redacció, Medio Ambiente frena la emisión de una serie en TVE sobre la costa, La Vanguardia 16-03-2010.

La tragèdia dels mariners del submarí Kursk
“Els ciutadans no rebem informació satisfactòria sobre les circumstàncies de la tragèdia del ‘Kursk’ i el més important sobre qui ha d’assumir la responsabilitat de la mort de la tripulació”, (...) l’irrefutable és que l’accident va ser ocultat les primeres 48 hores a l’opinió pública (...) i que el Kremlin va refusar en les primeres hores l’ajut estranger que potser hauria salvat a supervivents, els cadàvers dels quals van ser localitzats per bussos noruecs (...) i recuperats 423 dies després per un equip holandès.
Joaquín Luna, Tragedias sin escena final, La Vanguardia 13-08-2010.


Un dels altres instruments per mantenir el poder és infondre por.

Esglésies, Estats, corporacions i poders fàctics de tot pelatge fan de la por un formidable negoci, i dels seus abundants rèdits, un temible, avassallador subterfugi per aconseguir l’anuència o l’acatament de les acovardides majories, una diabòlica arma de submissió en temps de ceguesa i crisi.
A. Chillón / Ll. Duch, La industria dels miedo, La Vanguardia 13-02-2011.